Legalizacija konoplje v Sloveniji

Zakaj se je potrebno skrivati, če kadiš joint? Ko pa piješ alkohol, pa to lahko počneš na vsakem javnem mestu.

Ideja o legalizaciji konoplje v Sloveniji je stara že nekaj let, vendar je bila vedno do zdaj zavrnjena, saj nihče ne razmišlja širše od tega, da je konoplja le droga in da bi bili potem vsi zadeti. Ampak zakaj je  alkohol legalen marihuana pa ne? Zaradi alkohola letno umre približni tri milijone ljudi. Koliko ljudi pa umre zaradi marihuane? Do zdaj še nobena zabeležena smrt ni bila zaradi tega.

Četudi konoplja v Sloveniji ni legalna jo lahko dobiš skoraj na vsakemu kotu, vendar večina uporabnikov ne ve ničesar o njeni kvaliteti, vrsti in koliko je močna. Letno se v Sloveniji na črnem trgu proda okoli 20 tisoč ton konoplje. Če pa bila konoplja legalna bi pa takšna količina zapolnila državno blagajno malo manj kot 20 milijonov evrov. Na internetu skoraj vsak dan zasledim kakšno novico o novem zasegu konoplje. »Kriminalist sadil konopljo za bolnega očeta, 50-letniku zasegli konopljo in orožje« in še nešteto drugih primerov.

Vprašanje zdaj je zakaj bi podpirali organiziran kriminal, če bi to lahko spremenili v pozitivno stvar za državo in za kadilce le te. Lahko bi bilo čisto preprosto. Dovoljena prodaja starejšim od 18 let, prodaja v specializiranih trgovinah, prepoved preprodajanja, določena dovoljena količina marihuane, ki jo imaš lahko pri sebi, dovoljeno gojenje določeno število bilk marihuane na gospodinjstvo in stroge kazni za kršenje.

Velik zagovornik konoplje v Sloveniji je Rok Trkaj. On in trije fantje so leta 2016 naredili spletno stran Konoplja.net. Gre za spletno stran, kjer lahko zvemo veliko stvari o konoplji, njenih izdelkih, spletna stran pa tudi povezuje različne proizvajalce konopljinih izdelkov. Nobena skrivnost pa ni, da tudi on podpira legalizacijo konoplje. V intervjuju je tudi navedel razloge zakaj se strinja z legalizacijo:

»Za sem zato, ker vidim da je največji problem konoplje, človeški strah pred njo. Strah pa lahko preženeš samo z znanjem. Zato se na našem portalu trudimo, da objavljamo koristne in zanimive novice, vsak pa naj si potem zgradi svojo predstavo, brez predsodkov.

Za sem zato, ker vidim pozitivne učinke v drugih državah, ki so se že odločile za legalizacijo.

Za sem zato, ker bi Slovenija kot zelena dežela lahko imela ogromen potencial in dodaten vir novih delovnih mest, sploh v času ko služb ni.

Za sem zato ker zdravstvene raziskave kažejo, da konoplja zdravi.«

 

Viri:

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja